Avond voor Vrijwilligersorganisaties 2019

Volle zaal tijdens Avond voor Vrijwilligersorganisaties

Wij kijken met plezier terug op een geslaagde Avond voor Vrijwilligersorganisaties. Dit keer was het thema toekomstbestendig vrijwilligerswerk en hoe organisaties zich daarop kunnen voorbereiden.

Bekijk onderaan deze pagina de foto's van de avond.

Programma

Marketingcommunicatiespecialist Tess van Olst legde uit hoe je jonge vrijwilligers kan aantrekken via social media, bestuurdersexpert Tim ’S Jongers gaf een workshop over het behapbaar maken van het bestuurswerk en netwerkspecialist Aysien Zondervan nam deelnemers mee in de do’s en don’ts van het netwerken. Ook konden deelnemers vragen stellen aan de loketten van Den Haag DoetPEP HelpdeskDen Haag Doet VrijwilligersacademieVolunteer The Hague en Fonds1818

Verslag

De belangrijkste bevindingen van de workshops vind je hieronder:

Workshop 1: Jonge vrijwilligers aantrekken via social media, hoe doe je dat?

Marketingcommunicatiespecialist Tess van Olst: "Het was erg leuk om een workshop te geven aan deze ontzettend gemotiveerde groep. Het was opvallend dat veel deelnemers de wereld van jongeren als een 'ver-van-hun-bed-show' zien, terwijl dat niet perse zo is. Daarnaast kun je als stichting of vereniging veel bieden! Ga op zoek naar de win-win en bedenk je goed wat het doel is van het aantrekken van jongeren. Je hoeft (zelf) geen social media topper te zijn om jongeren te bereiken. Met een paar handigheidjes en weten waar jongeren te vinden zijn kom je al een heel eind."

Workshop 2: Het behapbaar maken van het bestuurswerk

Bestuurdersexpert Tim 'S Jongers: “Het was zeer boeiend om samen met deze toegewijde (aspirant) bestuurders en vrijwilligerscoördinatoren ideeën uit te wisselen. Er is zoveel kennis en ervaring binnen deze organisaties, daar mogen we trots op zijn! De conclusie uit de workshop is: dat een bestuur effectief is, beteknt niet altijd dat het ook efficiënt is. Ken als bestuurder zowel je fysieke als bestuurlijke grenzen, denk daarbij aan je rechten, taken en plichten. Neem niet te veel hooi op je vork, evalueer je acties en werk vooral bottom-up. Met name het laatste is belangrijk. Vrijwilligers zijn meestal volwassen mensen, geen kleine kinderen. Wanneer zij actief betrokken worden bij het bedenken van oplossingen en het invullen van vrijwilligerstaken, dan neemt het gevoel van gedeeld eigenaarschap, verantwoordelijkheid en vertrouwen toe. Hierdoor zal de efficiëntie van je vrijwilligersorganisatie op termijn toenemen.”

Netwerkspecialist Aysien legt het uit.

Workshop 3: De do’s en don’ts van netwerken.

Netwerkspecialist Aysien Zondervan: "Iedereen was het er over eens: het netwerk vergroten, onderhouden en gebruiken, en samenwerkingen aangaan levert veel op. Bijvoorbeeld toegang tot meer kennis, ervaring, faciliteiten, menskracht en financiële mogelijkheden.”

Een aantal tips die uit de workshop naar voren zijn gekomen:

  • Bereid je voorafgaand aan een netwerkmoment voor; stel vast wat je wil bereiken in dat moment.
  • Wees zichtbaar, werk outreachend en ga naar buiten.
  • Netwerken is niet alleen “halen”, het is ook vooral “geven”.
  • Maak ook contact als je de ander niet nodig hebt; zo blijf je “on top of mind” wanneer jullie elkaar in de toekomst zouden kunnen helpen.
  • Werk samen, maak gebruik van elkaars werkplek, organiseer gezamenlijk activiteiten en verdeel zo de lasten.
  • Vergeet niet te bedanken en je waardering te tonen als iemand iets voor jou of je organisatie betekend heeft.

Tot volgend jaar (of eerder!)

Volgend jaar ook de jaarlijkse Avond voor Vrijwilligersorganisaties bijwonen? Of benieuwd naar onze andere bijeenkomsten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Foto's

Bekijk hier de foto's van deze bijeenkomst.

Terug

klantvragen

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

Hoe kan ik me certificeren voor Goed Geregeld?

Via deze link komt u op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).  Hier staat uitgebreid wat u moet doen om in aanmerking te komen voor het keurmerk.

agenda

PEP Talk: Nieuwe vrijwillige energie

Hoe kunnen we leren van initiatieven die zijn ontstaan in coronatijd en deze verduurzamen?