Maatschappelijke diensttijd

Op 29 mei 2018 kwamen 25 organisaties op uitnodiging van PEP en de gemeente Den Haag bij elkaar om een eerste verkenning te doen rond de kaders en uitvoering van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) in Den Haag.

Gastspreker van de avond was Ahlam el Barnoussi, Haagse Jongeren Ambassadeur. Ahlam deelde haar visie op de MDT. En ze gaf meteen aan waar organisaties rekening mee moeten houden bij de aanvraag en uitvoering van de MDT:

  • Richt je niet alleen op HBO en WO jongeren, betrek ook jongeren vanuit het MBO bij de MDT.
  • Zorg voor een diverse groepssamenstelling. Dus breng jongeren met verschillende achtergronden bij elkaar.
  • Niet alle jongeren zullen de MDT willen doen. Maak zichtbaar wat jongeren eraan hebben. Wat levert het hen op voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling?

Tim ’S jongers, coördinator kenniscentrum PEP nam de groep mee in een theoretische verkenning. Al snel bleek dat het doel, de doelgroep en de looptijd van de MDT niet expliciet zijn vastgesteld. Wel weten we dat de MDT betaald werk, stages en vrijwilligerswerk niet mag verdringen of vervangen. Dat betekent dat organisaties én jongeren zelf een nieuw concept kunnen vormgeven.

Werksessie
Na de theoretische verkenning zijn de deelnemers in kleinere groepen uiteengegaan. In deze korte werksessie verkenden organisaties de kaders van MDT, werden bestaande plannen uitgewisseld, en zijn samen nieuwe plannen bedacht.

PEP zal begin juli weer een bijeenkomst organiseren. Ook jongeren die mee willen denken over de MDT zijn van harte welkom.

Lees hier het volledige verslag van deze bijeenkomst. 

Terug

klantvragen

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

Hoe kan ik me certificeren voor Goed Geregeld?

Via deze link komt u op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).  Hier staat uitgebreid wat u moet doen om in aanmerking te komen voor het keurmerk.

agenda

PEP Talk: Nieuwe vrijwillige energie

Hoe kunnen we leren van initiatieven die zijn ontstaan in coronatijd en deze verduurzamen?