Initiatief starten? PEP helpt je op weg!

PEP helpt je graag op weg met het verbinden van stadgenoten! 

Hoe start ik een buurtapp?

Installeer WhatsApp op je telefoon of tablet (via de app-store of Google Play). Op je mobiel ga je naar ‘WhatsApp’. Je kiest voor ‘nieuwe groep’ en geeft deze een duidelijke naam, b.v. ‘Leyweg Buurtapp’. Zodat je deze ook ná de Coronacrisis kunt behouden.
Vervolgens moet je natuurlijk mensen uit de straat/omgeving laten weten dat ze lid kunnen worden. Aangezien je waarschijnlijk hun mobiele telefoonnummers niet hebt, moet je het op een andere manier doen.

 • Ga vooral niet langs de deuren lopen om het te vragen.
 • Zet het op papier. Maak een leuk A4’tje of nog wat kleiner en doe het huis-aan-huis in de brievenbus. Heb je geen printer? Dan kun ook schrijven, een persoonlijk handschrift is misschien zelfs wel leuker. En dan een kopieerapparaat zoeken.
 • Bepaal de spelregels, want het gevaar van een groepsapp is dat het teveel wordt. Dan schiet het z’n doel voorbij. Bijvoorbeeld: deze app is alleen om hulp te vragen en/of hulp aan te bieden in deze moeilijke tijd. Dit kan ook een oproep zijn om even iemand te spreken.
 • Deelnemers toevoegen. Als je respons hebt van je buurtgenomen, dan kun je ze toevoegen. Je gaat naar de app-groep, kiest voor ‘Groepsinformatie’, en kiest voor ‘Deelnemers toevoegen’.
 • Beheer de app-groep. Belangrijk is om de spelregels te bewaken. En regelmatig wel iets te laten horen vanuit jouw rol als beheerder.

Voorbeeldtekst uitnodiging:
Hallo buren,
Ik deze tijd van de Corona-crisis is het belangrijk dat we elkaar weten te vinden. Daarom start ik deze Buurtapp. Deze app-groep is alleen bedoeld om hulp te vragen en/of aan te bieden. Dat kan ook verzoek zijn om even te bellen met een buurtgenoot.
Wil jij toegevoegd worden? Stuur dan een app naar 06-12345668.

De app Nextdoor introduceren in jouw wijk

Download de app Nextdoor eerst op je telefoon via de app-store of Google Play.
Zit je in de app, dan zie je rechtsboven een poppetje met een + ernaast. Als je hierop klikt, en dan vervolgens klikt op ‘plattegrond’, dan kun je de rode huisjes aanklikken. Tot 70 buren kun je zo uitnodigen. Zij krijgen van Next Door een kaartje in de bus, wat een hoge attentie waarde heeft. Op dit kaartje worden ze uitgenodigd om lid te worden.
Het leuke van Nextdoor is dat je ook een marktplaats hebt voor je spullen, Buurtpreventie, Evenementen (voor later). Dat maakt dat het niet alleen functioneel is, maar ook leuk. Bekijk hier het instructiefimpje op YoutTube.

Telefooncirkel starten

Door een telefooncirkel heb je iedere dag even contact met anderen, waardoor men weet of het goed met je gaat en waardoor je elke dag wat aanspraak hebt.

De eerste start ‘s morgens om b.v. 10.00 uur de cirkel en belt de eerste deelnemer, deze belt de tweede etc., en zo wordt de cirkel tot aan de vrijwilliger afgerond. Zijn er geen bijzonderheden, dan is hiermee de taak volbracht. Het is dan ook duidelijk dat alle deelnemers van de cirkel in orde zijn en geen hulp nodig hebben. Hoe vaak dit wordt gedaan, bepaalt de organisator, maar bij voorkeur dagelijks.

Indien een deelnemer zijn volgende deelnemer niet kan bereiken, belt hij of zij naar de vrijwilliger die daarna contact opneemt met de contactpersoon van de betreffende deelnemer. Aan de contactpersoon wordt dan het advies gegeven om te gaan kijken of de betreffende persoon wel of niet bereikbaar is en of alles in orde is. Na de Corona crisis is het misschien leuk om elkaar in het echt te ontmoeten.

Hoe pak je het aan?

 • Maak een briefje met een oproep wie interesse heeft in een Belcirkel. Zet je eigen telefoonnummer erop, zodat zij zich kunnen aanmelden.
 • Doe dit bij voorkeur huis aan huis in je eigen buurt. Tip: maak het niet te groot.
 • Wil je het alleen oppakken of doe je het liever met iemand anders samen?
 • Neem dit gelijk mee in de oproep: wie helpt met de organisatie?
 • Als er aanmeldingen binnen komen, dan zet je ze op de lijst (naam, telefoonnummer).
 • Als de lijst compleet is, dan doe je deze in de bus van de deelnemers. Met de spelregels.
 • Zitten er mensen tussen met problemen? Verwijs ze dan door naar het centrale nummer tijdens de Coronacrisis: 070 2053003.

 

Posters in jouw wijk

Het is mogelijk om gratis raamposters te bestellen, zodat je snel kunt zien wie hulp nodig heeft in jouw wijk en wie dat kan bieden. Wil jij ze bestellen voor jouw wijk?Zoek je hulp? Zoek je meer? Iets anders? 
Deze pagina wordt steeds verder aangevuld. Kom in iedergeval nog een keer terug. Lukt het niet goed of heb je vragen of suggesties? Bel naar de Helpdesk van PEP op 070 302 44 44 en maak een telefonische afspraak. Wij denken graag met je mee.

Pijlen die naar boven wijzen, bij wijze van actie
Terug

klantvragen

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

Hoe kan ik me certificeren voor Goed Geregeld?

Via deze link komt u op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).  Hier staat uitgebreid wat u moet doen om in aanmerking te komen voor het keurmerk.

agenda

Interculturele communicatie

Leer effectief communiceren en samenwerken met mensen van verschillende culturen.