Eerste studiedag Platform Antillianen en Arubanen een feit

14 september 2018

Zaterdag 8 september vond de eerste studiedag van het platform Antillianen en Arubanen plaats bij PEP. De studiedag was het eerste gezamenlijke activiteit van het platform dat vorig jaar met  ondersteuning van PEP werd opgericht. De bijeenkomst georganiseerd door HAAB en Ocan, had als doel om kennis op te doen over organisatieondersteuning, je organisatie meer in beweging te brengen en om meer eenheid onder de Antilliaans/ Arubaanse doelgroep te realiseren. 

Er was veel animo voor de studiedag: er kwamen 18 organisaties bijeen, vertegenwoordigd door ruim 35 deelnemers en de sfeer zat er goed in. De dag werd geopend door initiatiefnemer van het platform, de heer Ruben Severina. Daarna gaf hij het woord aan de plaatsvervangend Gevolmachtigde Minister van Curaçao, mevrouw Eunice Eisden. Zij benadrukte in haar openingswoord de noodzaak van een dergelijk platform in Den Haag en vertelde er trots op te zijn dat dit door de organisaties zelf is opgericht. 

De kracht van zelforganisaties
Vervolgens kwam Hans Bellaart van het Verweij-Jonker Instituut aan bod. In zijn introductie ‘De kracht van zelforganisaties’, gaf hij een analyse van de uitdagingen rond de Antilliaans- Arubaanse doelgroep in Den Haag. Hij zoemde in op de toegevoegde waarde van zelforganisaties en hun rol in de aanpak van problematiek en positieve zichtbaarheid rond de doelgroep.

Eigen project opzetten
In het kader van projectopzet gaf daarna Eugene Boeldak van het bedrijf NinetyEight een workshop project opzetten. Tijdens een interactieve werksessie konden de aanwezige organisaties gelijk aan de slag met ideeën over een concreet project. De focus lag op het versterken van competenties om succesvol projecten op te zetten.

Opzetten vrijwilligersorganisatie
Als laatste was de workshop van PEP over inrichten en opzetten van vrijwilligersorganisaties. Aan bod kwamen onderwerpen als rechtsvormen, aansprakelijkheid van besturen en taken, verantwoordelijkheden en competenties van bestuursleden. Kortom, de randvoorwaarden voor het opzetten en inrichten van een vrijwilligersorganisatie.

Resultaat eerste studiedag
Ruben Severina sloot om 18.00 uur de studiedag af met een samenvatting van de dag. De beoogde resultaten waren ruimschoots behaald. Uit een rondje onder de deelnemers bleek dat de organisaties zich aan het einde van de dag sterker voelden en beter voorbereid op hun taken. Ook hadden ze het gevoel beter op elkaar te kunnen bouwen en onderlinge samenwerkingsverbanden aan te kunnen gaan.

Ook interesse?
De tweede en laatste sessie van de studiedag is op zaterdag 29 september 2018. Voor meer informatie over de studiedag en het platform kunt u contact opnemen met Nathaly Mercera per mail via [email protected]

Terug

klantvragen

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

Hoe kan ik me certificeren voor Goed Geregeld?

Via deze link komt u op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).  Hier staat uitgebreid wat u moet doen om in aanmerking te komen voor het keurmerk.

agenda

PEP Talk: Nieuwe vrijwillige energie

Hoe kunnen we leren van initiatieven die zijn ontstaan in coronatijd en deze verduurzamen?